DANSENDE BLOEMEN. ............HANA MAI JAPANSE BLOEMSIERKUNST

De Japanse Bloemsierkunst kent vele fraaie bloem schik stijlen. Velen moeten volgens vrij nauwkeurig omschreven regels worden gemaakt. Een wat vrijere stijl die opvalt door sierlijkheid is Hana Mai. Het kenmerk van Hana Mai is de opgaande beweging van de materialen waarbij takken en bloemen elkaar vaak voorlangs kruisen op ongeveer twee derde hoogte. Lengte richting en hoeveelheid van de materialen zij voorgeschreven. Toch laat de Japanse bloemsierkunst de arrangeur uiteindelijk de ruimte voor een persoonlijke interpretatie. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden tot vrije vormgeving, gebaseerd op het creatieve omgaan met materiaal, kleur en compositie. Deze schikking is een Hana Mai volgens de principe van de Ohara school een van de drie grote stromingen in de Japanse bloemsierkunst. Het uitgangspunt is het door gebruik van twee of drie materialen laten ontstaan van een sierlijke beweging alsof de bloemen een danshouding aannemen. De materialen raken elkaar of kruisen elkaar voorlangs. De stengels kunt u op de kenzans plaatsen, maar ze kunnen ook vrij in de schaal staan. Een Hana-Mai-schikking kunt u in een schaal, bak, vaas of pot schikken. Hana-Mai is een schik stijl die u al met weinig materiaal kunt maken.

JE HEBT NODIG; 2 groen/grijzen stenen sierpotten breed 12 cm en hoog 11 cm. 2 kenzans 11 cm. 2 kenzan matjes 11 cm. 1 Kastanje tak lengte 59 cm. 1 Kuifhortensia lengte 40 cm. kleur rose/wit. 1 Calla blad lengte 46 cm.

WERKWIJZE; Plaats in ieder stenen sierpot het kenzan matje en zet de kenzan er op. Snij de Kastanje tak, de Kuifhortensia en het Callablad recht af. In de rechter sierpot zet je de Kastanje tak schuin in de kenzan In de linker sierpot zet je het Calla blad en de Hortensia ook schuin in de kenzan.